När du behöver rekrytera står du först i kön?

Är du chefen som skall sköta din egen rekrytering fast du inte har tid, eller tycker du att HR-avdelningen inte prioriterar dina rekryteringsprocesser? Du är inte ensam det finns både tips och lösningar som underlättar!

BRÅTTOM, BRÅTTOM

Många rekryteringsbehov uppstår oplanerat. Någon säger upp sig, någon skall vara föräldraledig, det kommer en ny budget som inte matchar antalet säljare. Ibland är de också av det angenäma slaget som behov uppstår, det går helt enkelt så bra att NI inte hinner med att sälja eller leverera i den utsträckning ni vill och därmed behöver utöka teamet.

Gemensamt för många rekryteringsprocesser är att det är bråttom och att det är du som chef som behöver lösa rekryteringen på något sätt. 

ATT VARA FÖRST I KÖN

Arbetar du i en större organisation har du kanske lyxen att ha rekryterande funktioner i din verksamhet. Resurser som helt enkelt är dedikerade till att arbeta med att förse din organisation med duktiga medarbetare. Men är det tillräckligt och blir just dina rekryteringsprocesser prioriterade?

Jag har själv arbetat i en koncern med cirka 40 dotterbolag och hur gärna jag än ville hjälpa alla så snabbt det bara går, så blir det tufft när din förfrågan är nummer 25 och det finns 24 andra rekryteringsbehov som ligger före i kön.

Jag gör det väl själv tänker du kanske då, när du frustrerad upplever att du inte får gehör från din rekryteringsavdelning eller HR-funktion. Eller så arbetar du som många andra i en mindre organisation där en funktion som HR eller en dedikerad rekryterare ligger allt för långt in i framtiden.

HAR DU ALLT DU BEHÖVER?

Har du själv ett nätverk som innehåller personer som uppfyller de krav du ställer, har du koll på hur marknaden ser ut och vilken status och attraktionskraft ditt varumärke har, har du tiden som krävs – grattis då är du en av få och det är bara att starta din rekryteringsprocess.

VILKA HAR SÖKT TJÄNSTEN?

Tiden när ansökningarna strömmade in är sedan länge förbi, i alla fall om du skall rekrytera säljande profiler eller någon typ av specialistkompetens. Det innebär att en rekryteringsprocess är så mycket mer än att läsa ansökningar, sitta i intervjuer och välja bland kandidater.

NÅGON SOM FÖRSTÅR DIG MEN SOM VÅGAR UTMANA

En rekrytering är något som har stor inverkan på en verksamhet därför är det viktigt att hitta en rekryterare som förstår verksamheten och dig – vem är du som ledare och vem kan du leda? Det är dock lätt att fastna i det trygga, att man förstår varandra. Det är sällan det trygga som leder till utveckling.

Välj en rekryterare som utifrån insikten om din verksamhet och dig som person också vågar utmana dig och din organisation i era klassiska tankebanor och ”så här har vi alltid gjort”. Det är bland annat det som får er att växa. En enda rekrytering och en enda person kan ha en betydande inverkan på verksamheten. Både på gott och ont.

Det blir så himla dyrt tror jag att många som skall köpa en rekrytering tänkt, och alla som arbetar i branschen fått höra. Att rekryteringar kräver investeringar är ett faktum och det kostar inledningsvis att växa. Min uppfattning är att många stirrar sig blinda på rekryteringsarvodet men sällan funderar över alternativkostnaden, det vill säga vad kostar det att driva rekryteringsprocessen själv – på riktigt.

Jobbar du i en ledande kommersiell position har du gissningsvis en relativt hög lön och framför allt har du andra arbetsuppgifter som är intäktsgenererande. Fundera på hur många timmar det skulle ta dig att hitta nästa stjärna och vilka intäkter du förlorar på att inte arbeta med det som är dina primära uppgifter? 

ETT ALTERNATIV

Det finns olika sätt att lösa dina rekryteringsbehov på. De traditionella sätten hittills har varit att antingen göra det själv, låta din HR-avdelning lösa det eller gå till ett externt rekryteringsbolag. Men det finns också andra alternativ. Ett exempel på det är att hyra in din egen rekryteringskonsult. Någon som kan fokusera på att lösa dina behov, som kan vara på plats och sätta sig in i just din verksamhet och som kan hjälpa dig med de delar av processen som är tuffa och utmanande för just dig.

TIPS PÅ VÄGEN

Oavsett vilken väg du väljer för att lyckas med din rekrytering så vill jag dela med mig av några tips som kan snabba på din process:

  • Skapa en tydlig kravprofil, som är väl genomtänkt. Skall man söka efter någon är det bra om man vet vad det är man letar efter.
  • Bestäm en rekryteringsstrategi d.v.s. skall ni göra rekryteringen själva eller skall ni lägga ut hela eller delar av rekryteringsprocessen.
  • Se till att det finns tid avsatt för att driva processen, träffa kandidater, ta referenser, återkoppla. Är tiden begränsad, välj en extern leverantör.
  • Säkerställ att ni har färdiga anställningsavtal och villkor redan i början av processen. Att börja skapa nya provisionsmodeller, leta lösningar på tjänstebilar eller speciella tjänstepensionsupplägg när du har en klar kandidat är tidskrävande och du riskerar att tappa din kandidat.

 

Dela och följ oss här:
Facebook
Facebook
LinkedIn
Instagram
© SALESGROUP STOCKHOLM AB | TEGNÉRLUNDEN 6 | 113 59 STOCKHOLM | 08-26 20 00 | INFO@SALESGROUP.SE

WEBBPRODUKTION AV ONLINEFORCE SWEDEN AB.