Generationsskiftet i IT-branschen!

VAD SOM EFTERFRÅGAS

IT-branschen måste föryngras, det är något som hörs ständigt. Men är det bara föryngring som krävs? Är det inte diversifiering, en rikare blandning av människor med nya idéer och bakgrunder som behövs? Vem skall i så fall ta ansvaret för att vi skall få en rikare bransch och vem skall se till att branschen fylls på med nya talanger?

Idag när jag träffar kunder som vill anställa letar väldigt många efter någon person, gärna runt 30-35 år, som har både utbildning, erfarenhet och ett stort nätverk. Denna person ska dessutom kunna sin bransch väl och inte kräva en fantasilön. Problemet är att dessa personer inte existerar, eftersom det krävs flera år att bygga upp både erfarenhet och ett nätverk. Självklart finns undantagen, men dessa personer vet sitt värde och då får man samtidigt vara beredd att betala för dem.

Att dessa 30-35-åringar med erfarenhet överhuvudtaget finns beror på att någon valde att ge dem en chans att få komma in i branschen, trots att de inte hade erfarenheten när de startade.

DEN GAMLA HEDERLIGA VÄGEN – ATT JOBBA SIG UPPÅT

Jag har gått den långa vägen till där jag är idag. Det började i receptionen på ett IT-bolag för över 25 år sedan. Det var på den tiden man kunde få utvecklas om man visade framfötterna, det gjorde att jag fick möjlighet att utvecklas inom försäljning, fastän jag då och där inte kunde något om det. Det blev min väg in i IT-branschen. Under åren har jag samlat på mig erfarenheter och kontakter som banat vägen för en ny typ av karriär, för att det fanns människor som vågade satsa på mig och såg vad jag kunde bidra med, även om jag inte var den perfekta kandidaten på pappret.

Hur många unga personer får sådana möjligheter idag?

MOMENT 22

Hjulen snurrar allt snabbare, vi arbetar med allt mer komplexa frågeställningar och konkurrensen finns idag på en global nivå. Det gör att de flesta företag inte upplever sig ha möjlighet att skola in nya medarbetare utan erfarenhet, utan istället vill de ha någon som är självgående från minut ett.

Men någonstans tar de erfarna medarbetarna slut. Det innebär att konkurrensen om dessa personer är hög, de vet sitt värde och kostar därefter. Eftersom IT-branschen ständigt växer behöver vi också fler branschmänniskor, men vem skall stå för att utbilda och ge människor möjlighet att skaffa sig erfarenheten? Alla tycks hoppas på att andra skall ta kostnaden och resurserna som krävs för att sedan ”spotta ut” medarbetare med erfarenhet på marknaden.

BETALA NU ELLER SENARE

Kanske tycker du som arbetsgivare att det är för dyrt och tidskrävande att lära upp personer utan erfarenhet. Kanske tycker du också att de där erfarna medarbetarna med rätt kompetens är för dyra? Så är det, när efterfrågan är högre än utbudet. Det kostar, oavsett vilket val du gör.

Fördelen med att ta in någon du själv får utveckla och utbilda är givetvis att du får en möjlighet att forma medarbetaren, ni har möjlighet att bygga en annan typ av långsiktig lojalitet – ”satsar ni på mig, satsar jag på er” och du får någon som inte kommer in med en massa bagage.

VAD KAN VI GÖRA?

Hur kan vi dela med oss av vår kunskap så att nästa generation kan känna sig välkommen och stanna kvar och bära sitt ansvar vidare. Har du som ledare tålamod och är samtidigt beredd på att investera tid och dela med dig av din erfarenhet?

Svaret är kanske att du vare sig har det ena eller det andra, men om du tänker till så har du säkerligen medarbetare i din organisation som själv ser möjlighet att få utvecklas genom att utveckla andra. Det är också ett sätt att få dina mer erfarna medarbetare att känna att de kan få utvecklas och det kan också göra att de blir mer långsiktiga i sina anställningar.

Så när du kommer till oss på Salesgroup och vill ha hjälp med att hitta en ny medarbetare till din organisation, var realist och fundera på vilken kompetens ni söker och hur ni kan få personen att växa och vidareutvecklas hos er, om ni inte är det bolaget som alla erfarna 30-35-åringar köar för att få arbeta på.

 

 

 

Dela och följ oss här:
© SALESGROUP STOCKHOLM AB | TEGNÉRLUNDEN 6 | 113 59 STOCKHOLM | 08-26 20 00 | INFO@SALESGROUP.SE

WEBBPRODUKTION AV ONLINEFORCE SWEDEN AB.